Windows 7

windows_seven_logo.gifDo rukou se mi dostala jedna z prvních verzí připravovaného operačního systému Windows 7 build 6519 M1. Jedná se o první milník, který byl před několika měsíci k dispozici velkým společnostem k otestování. Nyní je k dispozici build 6574, ale ten jsem zatím nesehnal, ale rád se s vámi podělím o zkušenosti s verzí 6519.

winver

Verzi, kterou mám k dispozici má dobu do kdy je možné systém testovat 7. 5. 2008 a proto, abych jej mohl, nainstalovat musel jsem posunout čas v BIOSU na leden 2008.

Ještě než začnu psát o Windows 7 musím upozornit proč vlastně Windows 7 vypadá zatím jako Windows Vista. Vývojáři od Microsoftu jsou vlastně zatím na začátku a jsou ve fází plánování, zkoušení a přidávání nových funkcí. Vzhled operačního systému a jeho grafické prostředí je věc, která se bude řešit těsně před dokončení. Stejně tomu bylo u Windows Vista, kdy se Visty dlouho dobu velmi podobali XPčkam.

Instalace systému
Jakmile vložíte instalační medium do mechaniky a spustí se instalace zjistíte, že je prakticky úplně stejná jako u Windows Vista. Během formátování se, ale vytváří ještě 500MB oddíl, ale k čemu slouží jsem se nedozvěděl. Instalace se mě subjektivně zdála o něco rychlejší než u Visty a kromě licenční smlouvy kde bylo psané o Windows 7 se všude objevují názvy Windows Vista.

instal1

instal2

instal3

instal4

instal6

instal9

Start systému a novinky

Během startu systému uvidíte první novinku s Windows 7 a to je nová bootovací obrazovka. Jakmile naběhne operační systém a uvítává vás Welcome Center můžeme zjišťovat co je nového. Mé bádání začíná v nabídce start a napsaní do políčka vyhledávání slovíčko winver pro zjištění verze systému. Ještě před odkliknutí vidím, že nabídka Start se rozšiřuje při vyhledávání. V dialogu o Windows se dozvídám, že jsem si nainstaloval Windows 7 Ultimate vision 6.1 (Build 6519).

welcome
Uvítací centrum
start
Nabídka Start
search
Hledání
winver
winver

Tenhle nápis mám konečně také na ploše u hodin. Otevírám Tento počítač a vidím, že políčko s integrovaným vyhledáváním jde rozšiřovat a zase naopak. Tohle samozřejmě jde všude, kde je integrováno vyhledání. Mezi další vzhledovou novinkou patří sidecar, ten na první pohled je stejný, ale když na něj najedete myši tak se vám nezobrazí průhledný sloupeček. Také můžete nyní do místa kde je sidebar dát jakoukoliv ikonu, takže vám sidebar neubírá místa na ikony na ploše. Pozměněn byl také dialog, když kliknete pravým tlačítkem myši na ploše. Přibyly položky Add Gadgets pro přidání miniaplikace do postranního panelu, Hide Gadgets a položka Displey pro nastavení monitoru, kdy si můžete zvětšit plochu až na 200%. Změn se také dočkala Oblast oznámení u hodin, kdy se neaktivní ikonky schovávají a je možné jej rozevřít kliknutím na šipku nahoru. Více obrázek.

control_panel
Ovládací panely
poresonalist
Přizpůsobit

search2
Počítač
powerschell
PowerShell v2
xps
XPS Viewer
right_click
pravý klik

largest
Largest

facebook
Facebook
pcmagazin
IE7

clock_info
Oblast oznámení
system2
Vlastnosti počítače

Systém jsem instaloval na svůj notebook MSI EX610X a Windows 7 na něm subjektivně běžel rychleji než Windows Vista, ale testy jsem nedělal. S instalací ovladačů jsem prakticky taky neměl problém, až na ovladač grafiky, který jsem přidával ručně, ale potom už fungovalo i rozhraní AERO. Všechny programy obsažené ve Windows 7 byly stejné verze jako ve Windows Vista, ale jako novinka se objevil prohlížeč XPS Viewer EP a také byl přítomen Windows PowerShell v. 2. To asi z mojí zkušenosti vše, pokud byste měli nějaký dotaz ohledně Windows 7 určitě ho napište do komentářů rád ho zodpovím, pokud bude v mých silách.

flip3d
Flip3D
Komentáře (7)add
0
Windows 7
napsal anonym , 27 srpen 2008 19:17
Prej se někde na internetu objevila nová verze. beta 2. Nemáte někdo odkaz? Docela rád bych to vyzkoušel.
nevhodné?
nesouhlas
souhlas
Hlasy: +0
0
Windows 7 Milestone2 Build 7.2.8845 English
napsal Tomáš Kendík , 27 srpen 2008 22:23
Něco nového je s označením Windows 7 Milestone2 Build 7.2.8845-English (LEAKED) *BT* ale podle ohlasů to je zaheslované a pravděpodobně to
ani nebude Seven. Stahovat můžeš zde:
http://www.9down.com/Windows-7-Milestone2-Build-7-2-8845-English-LEAKED-BT--30111/

nevhodné?
nesouhlas
souhlas
0
windows 7 milestone
napsal vojtap , 28 srpen 2008 11:10
zadnej soubor tam neni pise to ze neexistuje
nevhodné?
nesouhlas
souhlas
0
windows 7 milestone
napsal Tomáš Kendík , 28 srpen 2008 13:50
Zkontroluj pri kopirovani odkazu jestli tam mas --30111/
nevhodné?
nesouhlas
souhlas
0
windows 7 milestone
napsal vojtap , 29 srpen 2008 10:59
jjj dobry uz to stahuju asjou to teda windows seven nebo ne??
nevhodné?
nesouhlas
souhlas
0
re: windows 7 milestone
napsal anonym , 13 září 2008 15:38
jjj dobry uz to stahuju asjou to teda windows seven nebo ne??

už to máš? můžu se zeptat, jestli je ten archiv funkční? nerad bych to zbytečně stahoval?
nevhodné?
nesouhlas
souhlas
0
...
napsal Tom , 13 září 2008 15:47
Já sem to taky stahoval a bohuzel je soubor zaheslovan.
nevhodné?
nesouhlas
souhlas
Napiš komentář
menší | větší

busy